Sambata seara la cinema - doar 2 persoane in sala. Stupoare: oare am gresit sala? Inainte cu 5 minunte de inceperea filmului mai vin 2 persoane. E de bine, cel putin o sa inceapa un film daca au mai venit si altii. Dupa multe reclame incepe....Umilinta. Nu pot spune ca este un film pentru sambata seara (cand de obicei se vizioneaza cele mai soft, de duzina), dar este impresionant prin tristetea pe care o transmite.
Scurta descriere: - sursa: http://www.cinemarx.ro
Dumitru, poreclit "Umilinţă", e anti-eroul satului românesc, un "nebun" care îşi cară în spate o vinovăţie despre sursa căreia nu aflăm decât în a doua parte a filmului. Bărbatul şi-a impus să nu vorbească şi a acceptat că rolul său e să fie victima preferată de ceilalţi săteni, care fac şi pe procurori şi pe judecători şi pe călăi şi îl fac de ocară şi de batjocură mereu, ba îl mai şi bat. Numai că aceşti săteni care îl judecă şi pedepsesc aspru pe Dumitru sunt ei înşişi nişte hoţi, criminali şi habotnici fără scrupule. În faţa gloatei de săteni mereu gata de harţă, "Umilinţă" are un singur aliat, pe copilul Marinică.
Filmul respiră prin toţi porii ironie şi arată satul sub forma unui Purgatoriu cu pretenţii de Rai, dar unde lucrurile merg ca în Iad.
Cătălin Florin Apostol a scris o poveste care să ilustreze viaţa la sat din România aşa cum nu o mai vedem la telefizor, unde ţăranii apar numai la ştirile de la ora cinci pentru crime în familie sau la crâşmă sau la ştirile serioase, despre inundaţii, surpări de teren ori secetă prelungită. Între acest gen de evenimente negative, sătenii nu sunt băgaţi în seamă, iar apa curentă continuă să lipsească, la fel şi canalizarea, asfaltul şi, uneori, curentul electric.
Scenariul filmului "Umilinţă" a fost printre cele şase finaliste în 2007 la Concursul Naţional de Scenarii, competiţie organizată de HBO România şi APFR (organizator al Festivalului Internaţional de Film Transilvania).
Vizionare placuta!
da...de ce nu ma mir ca publicul ignora filmele romanesti? de ce sa-ti pui intrebari despre problemele realitatii noastre cand te poti extazia in fata realitatilor de peste mari (oceane) si tari?
RăspundețiȘtergeresenzatia mea este ca evolutia satului romanesc este o radiografie a evolutiei societatii in care traim...
multumin Sophie de recomandare !
Cumva umilinta continua prin faptul ca la un film romanesc sunt doar 4 spectatori in sala..
RăspundețiȘtergereofz: eu totusi cred ca a fost o intamplare. poate multi inca nu au aflat de el- a avut premiera pe 25.02. celelalte filme romanesti la care am fost au avut succes- exp: bigrafia lui nicolae ceusescu- sala era plina.
RăspundețiȘtergerepahdhora: normal ca suntem mai interesati de capra vecinului. intr-adevar aduce cu societatea in care traim
RăspundețiȘtergeredeh, superficiala si grabita sa bagi intelegere-n sac! Am vazut si eu Calauza in 5 spectatori, doi adusi de mine- si sunt filme cu Oscar, la fel!
RăspundețiȘtergereanonim: la " Buna! Ce mai faci?" am fost mai multi
RăspundețiȘtergere