aerrrrr si apa

aerrrrr si apa

vineri, 23 septembrie 2011

Must


Nu este vorba de must-ul din engleaza, ci de al nostru, din struguri.
Cum astazi am inteles ca este ziua recoltei m-am gandit sa va prezint cateva din binefacerile acestei bauturi care creeaza dependenta.

Boabele de struguri contin apa (73%), zaharuri fermentabile, tartric liber, alti acizi organici, protide, hidrati de carbon, minerale (sodiu, potasiu, fosfor, fier, calciu etc) si vitaminele: A, B1, B2, C.

Au o actiune stimulatoare pentru sistemul nervos central, impiedica procesul de putrefactie in intestinul gros, impiedica intoxicarea limitand actiunea toxinelor in organism si favorizand eliminarea lor, stimuleaza eliminarea bilei in intestine, favorizeaza cresterea cantitatii de urina eliminata in timp, provoaca eliminarea din timp a acidului uric, favorizeaza digestia.

Sucul de struguri (mustul) este diuretic si laxativ. El este considerat un fel de lapte vegetal. Prin cantitatea de bor pe care o contine, mustul previne pierderile de calciu, ajutand la prevenirea osteoporozei sau a fragilitatii oaselor si stimuleaza activitatea creierului si starea de luciditate.

Trei paharele de must in fiecare zi (intre mese) detoxifica organismul.

In stari febrile, angine, stomatite, hemoptizii, se recomanda 3-4 pahare must proaspat pe zi.

Cura cu must incepe cu 0.5 l suc zilnic, baut in trei reprize inainte de mesele principale. Cantitatea poate creste treptat pana la 2 l pe zi (cu cat crestem cantitatea de must cu atat vom scadea aportul alimentelor obisnuite, ajungand chiar la dieta formata exclusiv din must).

text


Ma apuc de cules vita; va astept sa dam noroc :)


8 comentarii:

  1. lapte vegetal...asta nu stiam :)
    in acest caz este chiar laptele meu preferat :))
    multumesc Sophie pentru informatii...am luat cateva guri de must...dar mai revin :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai mei au cules via sâmbăta trecută, au făcut şi ceva must, dar n-am putut să gust...
    Când mi-am revenit, începuse deja să "înţepe", aşa că a rămas să-l gust pe cel de la anul...

    RăspundețiȘtergere
  3. must...nici nu imi mai aduc aminte de cand nu am mai baut...sa fi trecut vreo 7 ani! pai noroc atunci si spor la treaba!

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu apreciez mai mult "tulburelul" atunci cand mustul devine intapator incepand sa se transforme in vin

    RăspundețiȘtergere
  5. pandhora: dar in biberon nu merge :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Max Peter: anul acesta si eu l-am ratat; am baut un pahar din sinaia, dar nu era excelent

    RăspundețiȘtergere
  7. geanina: trebuie sa recuperezi rapid timpul pierdut :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Mircea Florescu: must pot sa beau oricat, dar la vin ma opresc destul de repede :)

    RăspundețiȘtergere