aerrrrr si apa

aerrrrr si apa

marți, 19 aprilie 2011

Romani frumosi - multumesc Carmen

Nominalizatul meu a fost Tudor Gheorghe.
Cand l-am auzit prima data imi suna foarte bine, dar nu se produsese scanteia; abia dupa ce am ascultat "Au inebunit salcamii" m-am indragostit de el. Cand a postat Pandhora poezia recitata de el am reascultat melodia de cel putin 5 ori- nu ma mai puteam opri, era ca un drog.



Tudor Gheorghe este un cântăreț, compozitor și actor român, născut la 1 august 1945, în comuna Podari, județul Dolj, dintr-o familie de țărani. Copilăria, dar mai ales adolescența, i-au fost dificile. Tatăl, cântăreț la biserică, a fost arestat ca legionar și deținut politic la Aiud.

În perioada comunistă, Tudor Gheorghe a întâmpinat foarte multe opreliști din partea regimului comunist, fiindu-i interzis să concerteze un deceniu, până la Revoluția română din 1989. Artistului i-au fost cenzurate spectacolele, iar în anul 1979, i-a fost interzis să concerteze imediat după premiera spectacolului “Pe-un franc poet”. După revoluția din decembrie 1989, Tudor Gheorghe a revenit în forță.

În 1966 a fost angajat la Teatrul Național din Craiova, devenind, la 21 de ani, unul dintre cei mai tineri actori din țară. După rolurile jucate în studenție, a debutat pe scena Naționalului craiovean în rolul Paznicul tânăr din „Cocoșul negru”, de Victor Eftimiu.

Până la adevărata afirmare, ce a urmat peste câțiva ani, a continuat să joace roluri de comedie sau dramă alături de mari actori craioveni ai timpului, în piese ca „Visul unei nopți de iarnă” de Tudor Mușatescu, „D-ale carnavalului” de I. L. Caragiale sau „Doamna nevăzută” de Pedro Calderón de la Barca.

În perioada 1970-1980 și 1980-1990 a jucat în creații de mare profunzime artistică, cum ar fi „Mitică Popescu” de Camil Petrescu, „Filfizonul pedepsit” de John Vanbrugh, „Unchiul Vanea” de Anton Cehov sau în „Piticul din grădina de vară”, de Dumitru Radu Popescu.

În 1969, după trei ani de studiu asiduu, a ieșit la rampă cu primul său recital, „Menestrel la curțile dorului"”, cu poezia poeților Lucian Blaga, Tudor Arghezi și Ion Barbu. După alți doi ani de studii aprofundate, făcute la Institutul de folclor din București a urmat al doilea recital - „Șapte balade”.

Din 1969, anul primului recital și până în 1996, Tudor Gheorghe a realizat nu mai puțin de 22 spectacole de muzică și poezie.

Succesul, cariera și evoluția lui Tudor Gheorghe pot părea „venite de la sine”, dar în spatele uriașului succes se găsesc ani de munca înverșunată, de studiu intens și de multe opreliști și nevoi. Având nenumărate probleme cu organele de represiune din perioada comunistă, lui Tudor Gheorghe i s-a interzis apariția în public pentru aproape zece ani, până la Revoluția din 1989. I-au fost cenzurate, totodată, spectacolele, represiunea culminând în anul 1979, când spectacolul „Pe-un franc poet”, pe versuri de Ion Luca Caragiale, a fost oprit imediat după premieră.

În 1992 Tudor Gheorghe a avut primul spectacol după revoluție, numit „Cântece cu gura închisă”. A revenit pe scenă în 1998, și din 1999 a început seria de spectacole „Anotimpurile poeziei românești” în colaborare cu dirijorul Marius Leonard Hristescu.

În 2006, între 29 mai și 4 iunie, Tudor Gheorghe a susținut la Sala Palatului o serie maraton de concerte, intitulată „Săptămâna risipitorului de frumuseți”. Seria a fost compusă din 7 concerte:

  • Primăvara simfonic - 29 mai
  • Toamna simfonic - 30 mai
  • Petrecerea cu taraf - 31 mai
  • Diligența cu păpuși - 1 iunie
  • În căutarea dorului pierdut - 2 iunie
  • Iarna simfonic - 3 iunie
  • Vara simfonic - 4 iunie

În noiembrie 2006 artistul a început prezentat în premieră spectacolul „Calvarul unei inime pribegi”, cu cântece din anii 1930, cântate de artiști precum Cristian Vasile și Jean Moscopol. Pe lângă cântecele epocii în spectacol sunt citite și câteva anunțuri din ziarele din acea perioadă, cu scopul de a recrea mai complet imaginea acelor ani. În 2007 a fost lansat și albumul cu acest spectacol.

În noiembrie 2007 în spectacolul „Parfumul nebunelor dorinți” se continuă prezentarea muzicii anilor 1930, începută în „Calvarul unei inime pribegi”.

La margine de imperii” este alt spectacol al lui Tudor Gheorghe, desfășurat în martie-aprilie 2008. Spectacolul este dedicat singurei regiuni din această țară care a fost sub mai multe imperii. Muzica este mai puțin cunoscută, culeasă și prelucrată dintr-o carte apărută doar în limba germană. „Rumanische Volkslieder aus der Bukowina” de Matthias Friedwagner, apărută în 1938 conține 530 de partituri muzicale și versuri culese din Bucovina, între anii 1902-1916, la inițiativa Ministerului Culturii, din Viena.

Anul 2008 îl readuce pe îndrăgitul artist într-o piesă de teatru după aproape zece ani de la ultima apariție. Tudor Gheorghe apare în musicalul Omul din La Mancha, la numai câteva zile de la premiera altui spectacol - „Taina cuvintelor”.

Urmatorul spectacol: 10 mai - Sala Palatului, ora 19.00 -Al5-lea Anotimp


Iata si intalnirea dintre 2 colosi Tudor Gheorghe cantand despre Amza Pelea



Dar sa nu uitam ca este un artist care stie sa faca spectacol:

8 comentarii:

  1. chiar nu stiam atat de multe lucruri despre Tudor Gheorghe...dincolo de faptul ca este actor stiam ca vocea lui...timbrul vocii lui este inconfundabil...si eu ca si tine l-as asculta la nesfarsit...cred ca asta este o boala care se ia :))

    felicitari Sophie...ai scris punand suflet si ai punctat ceea ce este si a fost important in viata omului dar si a artistului Tudor Gheorghe :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai perfecta dreptate! Cu "Au inebunit salcâmii" Tudor Gheorghe ne-a înebunit pe toti! Foarte buna selectia melodiilor prezentate de tine!
    Frumoasa seara am avut alaturi de voi! Multumesc!
    Noapte buna! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. pandhora: trebuie sa recunosc ca m-a ajutat foarte mult internetul :); acum ascult "Dorul calator" ; of trebuia sa postez si melodia asta
    Mi-a fugit dorul de acasa, dar noroc ca a venit primavara, deci al meu nu a inghetat :)

    RăspundețiȘtergere
  4. carmen: a fost foarte relaxanta si pentru mine, dar ne odihnim maine la miercurea fara cuvinte :)
    Oare cum reuseste sa transmita atata energie?
    Noapte buna!
    pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. Initial despre el am vrut si eu sa scriu:).
    Il ascult tot timpul cu placere.De multe ori mi se face pielea gaina,cand ii ascult cantecele.Are muzica si vocea pe masura versurilor!
    Frumos roman!

    RăspundețiȘtergere
  6. eu sunt fericita ca ai scris despre altceva, pentru ca asa am aflat lucruri noi; am trecut pe lista romanilor de care sunt mandra si Floricile Bihorului
    pupici pentru voi toate floricile bihorului

    RăspundețiȘtergere
  7. Iti recomand sa asculti Maturizare. Multumesc pentru sustinerea acestei provocari.

    RăspundețiȘtergere
  8. costin: este foarte frumoasa si actuala :); multumesc mult pentru aceasta provocare

    RăspundețiȘtergere